15 de desembre del 2008

El funcionament d'internet

Al museu de ciència a Tokyo i tenen un simulador de com viatja la informació per internet.

Utilitzen boles de color negre i blanc per a representar els 1 i 0. El missatges es componeen de 16 boles. Els 8 primers codifiquen el destí i els altres 8 codifiquen una lletra, de manera semblant al codi ASCII que utilitzen els ordinadors per a codificar les lletres.

Diferents máquines que funcionen com routers i terminals que son capaços de llegir el color de les boles i mandarles del emissor al receptor.

Com vam explicar a classe la informació de internet es parteix en paquets que viatgen per diferents rutes. D'aquesta manera s'impedix que es sature una part de la ruta. De forma pareguda a que tinguerem una gran cuantitat de cotxes que vullgerem transportar de Valéncia a Barcelona. Si els transportarem totos per la mateixa carretera es colapsaría pero si els dividim en grups i cada grup viatja per diferents carreteres aquestes no es bloquejaran i aniran més rápidament.

Aquest tipus de canal de transmissió d'informació s'anomena xarxes compartides de conmutació de paquets.

Açi vos pose el video on es veu la màquina que simula el funcionament d'internet.


7 de desembre del 2008

Recerques d'informació a Internet

Internet és una gran font d’informació, però hem de utilitzar-la bé per a que de veritat siga una font útil i eficient. El primer de tot és saber les ferramentes que podem trobar a Internet per a realitzar les nostres recerques d’informació, el següent és saber fer recerques adequades i per últim, és important llegir la informació trobada per a discernir si és el que buscàvem i si la informació és correcta.
Alguns consells per a realitzar recerques eficients:
  • El més important és delimitar bé les recerques. Si utilitzem una paraula només o una expressió el cercador ens donarà resultats molt general i probablement no serà el que busquem. Hem d’afegir alguna paraula addicional que concrete allò que busquem.
  • Per a buscar frases senceres o literals, utilitzar les cometes. P.e. “col·legi La Anunciación”.
  • No utilitzar paraules molt habituals: el, un, sí,...
  • Utilització de comodins:
    * : Sustitueix a un carácter o més. P.e. *mente.
    ¿? : Sustitueix a un carácter. P.e. pro?.
  • Acotar resultats:
    + : Davant d’una paraula significa que el resultat ha de contindre-la.
    - : Davant d’una paraula significa que el resultat no ha de contindre-la.
  • No llegir només la primera pàgina: Alguns cercadors obtenen finançament per les referències que oferixen en el llistat de resultats. Les webs que apareixen en els primers llocs paguen al buscador per eixa posició. Per tant, en la segona o tercera pàgina de referències pot haver-hi llocs interessants.

Les ferramentes que trobem a Internet per a realitzar les nostres recerques són els cercadors. A continuació fem una classificació i us donem alguns exemples que esperem que siguen d'utilitat:

  • Índex temàtics. Mantenen la seua base de dades de forma manual: els propis internautes mantenen actualitzada la informació. Resulta molt fàcil trobar la informació i són més útils per trobar pàgines oficials, o d’empreses, o llocs web molt coneguts. Algunes d’elles són:
    Yahoo ( http://www.yahoo.com/)
    WebCrawler ( http://www.webcrawler.com/)
    Excite ( http://www.excite.com/)
  • Motors de recerca. Utilitzen "Robots de recerca" (potents programes) que recorren de forma recursiva els distints servidors, per això tenen moltes pàgines a la base de dades, i es mantenen molt actualitzats. Són útils per trobar pàgines personals, recerques sobre un tema molt concret, o informació més actualitzada sobre un assumpte específic. Algunes d’elles son:
    Altavista ( http://www.altavista.digital.com/)
    HotBot ( http://hotbot.com/)
    Lycos ( http://www.es.lycos.com/)

Però la xarxa està formada per més d’un milió de pàgines web, i es calcula que un cercador pot localitzar només un 15% del contingut total. Por tal raó, apareixen els Metacercadors.

  • Els Metacercadors: Aquest tipus de ferramentes especials actua en distints cercadors de manera simultània i presenta la totalitat de respostes obtingudes, estalviant temps de recerca. És a dir, un Metacercador no busca a les seues pròpies bases de dades, sinó a bases de dades de cercadors.
    Entre els més eficients es troben:
    Google http://www.gooogle.com/ (en varios idiomas)
    xquick http://www.ixquick.com/ (en varios idiomas)
    Mundo Mundial http://www.mundomundial.com/
    Buscopio http://www.buscopio.com/

Actualment l’ús de cercadors i metacercadors és Gratuït per als internautes, es troben finançats per publicitats; això facilita encara més la seua aplicació, i fan de les pàgines dels cercadors les més visitades.

6 de novembre del 2008

Campanya de Conscienciació

Els alumnes de tercer curs d'ESO han treballat en una Campanya de Conscienciació dels seus companys sobre els problemes del Medi Ambient.
L'objectiu és donar a conèixer les repercussions dels nostres actes a la naturalesa i presentar opcions alternatives per a millorar la nostra relació amb ella.
Els treballs s'exposen a l'aparador de Comerç que es troba al corredor d'entrada a l'edifici de Primària. Us recomanem que dediqueu una estona a llegir i veure les imatges que ells han preparat per a tots.





Us recomanem també dedicar un poquet del vostre temps a veure aquest vídeo sobre el calfament global:


Recordeu que treballar per la naturalesa és cosa de tots.

27 d’octubre del 2008

Presentació

Aquest blog s'ha creat per tal de difondre als nostres alumnes les noticies relacionats amb el curriculum de tecnologia que apareguen a la red.

Aquest projecte naix amb la intenció de perdurar en el temps i ser un recurs que vaja guanyant pes en la nostra asignatura.

Vos convidem a participar i aportar tot allò que puga ser d'interés relacionat amb la nostra asignatura.

Un salut,
els profesor de l'àrea de tecnologia.