28 de gener del 2009

L'ascensor espacial.

Com vam comentar a classe açí tenium les dades del proyecte del ascensor espacial.

La idea original la va propossar un científic rus Konstantin Tsiolkovsky quan va visitar la torre Eiffel a l'any 1985. Con podeu deduir molt abans de tindre cualsevol satèl·lit artificial.

La clau es que el ascensor tinga el seu centre de gravetat just a la distància de l'òrbita geoestacionaria (o geosincrónica). Com hem vist la realitat es que el ascensor cauría eternament pero sincronitzada amb el moviment de la terra, amb el que ens pareixeria que esta quiet.

Es tanta el interés de les agències aeroespacials (ESA, NASA...) que ni ha un concurs anual amb idees per a la aplicació d'aquest enginy.

El gran problema era trobar un material que poguera tindre 36.000 km de llargària i que resistira les tensions que hauria de soportar.

No obstant aixó pareix que un nou material pot donar la solució. Els nanotubs de carboni.

La clau de la determinació de la NASA en aquest proyecte seria el abaratiment que portaria aquesta nova manera de possar-se en òrbita.

Hi ha moltes noticies i articles sobre aquest projecte. En el video de avall podeu vore una simulació del ascensor



Es destacable com volen resoldre com donar energia a l'ascensor... un raig de microones. Si, les ones transmitixen energia. O es que el sol no et calfa cuan et doneen els seus raigs?

21 de gener del 2009

Órbites y satel·lits

El tema de les órbites es complexe. ¿Com pot ser que un satel·lit done voltes alrededor de la terra i no caiga a la terra o s'en vaja de la Terrra. Aquest problema va ser abordat teóricamente per un dels millors científics de la hisòria: Newton.

Ell va suposar que tenia un canó de gran potencia. Depenent de la velocitat de la bala ésta podía caure a terra, eixir de la terra o... caure permanentmente sense arribar a tocar terra. No t'ho creus? Visita aquesta simulació de la página de la NASA y comproba que es posible caure eternament.


Si pretenem posar un satel·lit en òrbita haurem de donar-li suficient velocitat per a conseguir que ni caiga a terra ni s'en vaja per l'espai.



Els models de Televisió Digital.

Com hem vist en el tema 7 de 4t d'ESO dedicat a les tecnologies de la informació no a tot el mon tenen el mateis sistema de televisió.

En la televisió analogica encara conviuen sistemas tan diverso com el PAL (europeu), SECAM (francés) y NTSC (nordamericà). Aquesta diversitat de models a provocat incompatibilitat arreu del mon y la necessitat de produir televisions, videos i demés diferents per a cada regió.

Amb l'arribada de la televisió digital tampoc s'han possat d'acord amb el nou sistema y cada regió ha desenvolupat el seu: DVB (Europa), ATSC (Estats Units d'Amèrica), ISCB (Japó) y molts més, com el chinés, el brasiler... Es a dir, un total desastre.


En el mapa de sota podeu ver gràficament els sistemes més importants i els llocs on s'estan aplicant.

20 de gener del 2009

La Regla de les Tres Erres

Durant el curs, estem treballant a tots els cursos amb els textos tecnològics i periodístics. Ací tenim un exemple de comentari fet per un company a partir de la següent notícia:


Jo pense que el nom de les tres erres és una fórmula senzilla per recordar el que hem de tindre en compte per protegir el medi ambient dels residus sòlids.
És veritat que a la nostra societat consumim massa, i cada vegada més, per tant, hem de disminuir la generació de fem i, seguint el que diuen les tres erres, es pot aconseguir.
La primera erra és Reduir.
Consiteix a no comprar o consumir productes o energia que no siguen necessaris.
És molt fàcil d'acomplir-la, només hem de fer algunes coses com: comprar productes amb menor quantitat d´embolcall; reduir el consum de bosses, d´aigua, de llum, de gasolina, d´electricitat, etc.
Aquesta mesura jo crec que és la més eficaç, perquè estalvia tot el procés productiu.
La segona erra vol dir Reutilitzar.
Es tracta d´oferir noves possibilitats d´ús a un producte, com un paper, una botella…
Fins i tot pot ser divertit, perquè si t´agraden les manualitats pots reutilitzar una llanda o una botella, decorar-la i usar-la per omplir-la de coses.
D´aquesta manera ajudem el medi ambient i ens podem divertir.
L´última erra significa Reciclar.
Açò vol dir que quan el producte no es pot seguir aprofitant, els materials o algunes de les seues parts poden ser utilitzades per a la fabricació d´altres de noves.
Reciclar és molt fácil, perquè tenim uns contenidors de diferents colors per a cada producte.
El verd és per al vidre, el groc per als plàstics, el blau per al cartó i el gris per al fem. També n'hi han contenidors especials, com el de les piles, perquè són molt contaminants.
Jo, per exemple, sí recicle perquè, com ja he dit, és molt fàcil.
Cada bossa la omplim d´un producte determinat, i quan tire el fem, cada producte el tire al seu contenidor, que tots estan al costat del altres.
Fins i tot tinc un poal del fem on es posen dues bosses, així cadasquna l'omplim d´un producte.

Dur a terme les tres erres és molt fàcil i a canvi cuidem el medi ambient per gaudir d´ell, nosaltres i les pròximes generacions; tots guanyem.
També és veritat que amb els electrodomèstics ho tenim més complicat, però hem de fer el que siga per acomplir la regla de les tres erres, sinó avançarà el canvi climàtic, l´augment de temperatura, les inundacions, les sequies, etc.
Aquets fenòmens ja ens estan afectant, i només podem parar-los seguint la regla de les tres erres, sinó serà massa tard.


Pablo Revueltas (3er B)

Materials reutilitzats

A finals del tercer trimestre, després d'haver estat treballant amb els alumnes de 3er la Regla de les tres Erres i aprofitant que arribava la campanya de Nadal ens varem proposar el projecte d'elaborar joguets amb materials reutilitzats.
La condició fonamental era que tots els materials utilitzats foren de rebuig de les nostres cases.
Encara que el començament no va ser prou fàcil, finalment la imaginació va jugar el seu paper i el resultat ha sigut prou satisfactori per a tots.
Amb açò hem comprovat la quantitat de coses que tots els dies rebutgem i la quantitat de materials innecessaris que ens emportem a les nostres cases quan fem la compra habitual.
Ací teniu alguns dels treballs dels vostres companys.